Monitoring van hartslag, ademhaling en stress als behandelmethode tegen depressie

neuroCare start pilot-onderzoek in samenwerking met BioCheck

GGZ-instelling neuroCare start een onderzoek naar monitoring van stressklachten bij cliënten met depressieve klachten. Voor de onderzoeksmethode van deze pilot wordt onze medisch gevalideerde methode gebruikt. Door middel van hardloopsessies onder begeleiding wordt op basis van hartslagmonitoring, ademhaling en stressniveau bekeken in hoeverre onze BioCheck-methode in combinatie met runningtherapie cliënten kan helpen bij herstel van depressie.

BioCheck is een herstel- en vitaliteitscentrum dat zich richt op herstel van burn-out en (extreme) vermoeidheidsklachten. Het is opgericht door de Rotterdamse topsprinter en voormalig Olympisch atleet Patrick van Luijk en longfunctieanalist Stans van der Poel. Van Luijk, die tijdens de EK-atletiek in Helsinki (2012) zilver won op de 200 meter en goud met de estafetteploeg 4×100 meter, zet al jaren succesvol de door Stans van der Poel ontwikkelde en wetenschappelijk onderzochte methode in om mensen te helpen te herstellen in rust.

GZ-psycholoog in opleiding Eric Gerritsen leidt het 3,5 jaar durende project: “Ik ben erg enthousiast over dit project. Ik verwacht dat de methode van BioCheck ons objectief inzicht geeft in het verloop van de runningtherapie en de fysieke gesteldheid van onze cliënten.”

Meer inzicht in het voortgangsproces

Gerritsen: “Ik had de boeken van Stans gelezen en dat was de aanleiding om contact op te nemen met Patrick van Luijk: ik zag een mooie kans om het BioCheck-systeem in te zetten voor ons onderzoek bij mensen met depressieve klachten.” Het systeem van BioCheck maakt het volgens Gerritsen namelijk mogelijk om meer inzicht te krijgen in de voortgang van de behandeling: “Door gebruik te maken van de meetmethode van BioCheck hebben wij naast de oorspronkelijke meetmethode, namelijk de vragenlijsten, nog een meer objectieve manier om de voortgang van de runningtherapie monitoren.”

De data-driven BioCheck-methode als objectieve graadmeter

Mede-oprichter Patrick van Luijk: “Met behulp van ons systeem kan neuroCare objectief meten of de cliënt vooruit gaat en ook hoe snel. Tijdens het onderzoek wordt onze methode gebruikt om het herstelvermogen, stressniveau en hartslagvariabiliteit van de cliënten te meten en te monitoren. Daarnaast heb ik uiteraard ook als voormalig Olympisch sprinter een band met de runningtherapie’. 

Gerritsen: “Het doel van de pilot is om te onderzoeken in hoeverre de BioCheck methode in combinatie met runningtherapie cliënten kan helpen bij herstel van depressie. Mensen die depressief zijn, worden vaak erg inactief. Activatie is daarom een van de eerste stappen binnen de richtlijnen om te zorgen dat iemand weer uit zijn depressie komt.”

Monitoren van hartslagvariabiliteit, ademhaling en stressklachten

De cliënt kan runningtherapie volgen naast de huidige rTMS behandeling (magnetische hersenstimulatie gecombineerd met psychotherapie) om effectiever te herstellen van depressie. Rustig aan hardlopen, niet op prestatie maar vooral op eigen tempo, heeft een positief effect op het lichamelijk en mentaal welzijn: “Cliënten kunnen geneigd zijn om teveel van zichzelf te vragen, dit kan onder andere zichtbaar worden door in het begin te fanatiek te gaan sporten, waardoor ze juist het tegenovergestelde bereiken. Vaak werkt dit ook demotiverend. Met BioCheck kunnen we precies zien hoe de behandeling verloopt en de cliënt krijgt zelf ook veel beter en objectiever inzicht of er daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt.”

Over neuroCare
GGZ-instelling voor psychotherapie, diagnostiek en neuromodulatie neuroCare biedt trajecten voor kinderen, jeugdigen, volwassenen en ouderen. Hierbij hanteren zij een persoonlijke benadering, waarbij therapie op maat aangeboden wordt. Naast reguliere behandelmethoden, zoals cognitieve gedragstherapie en EMDR, maakt neuroCare gebruik van neuromodulatietechnieken, waaronder rTMS en neurofeedback. Op dit gebied hanteert neuroCare de nieuwste, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde protocollen. De kleine multidisciplinaire behandelteams bestaan uit ervaren professionals die elkaar goed aanvullen. De hulpvraag van de cliënt staat bij neuroCare centraal. Voor meer informatie www.neurocaregroup.nl.

Oud-Olympïer en mede-oprichter van BioCheck, Patrick van Luijk.

Ontdek meer