AD: Oud-topsporter Patrick van Luijk nog altijd nauw verbonden aan de Spelen

Ook na zijn sportloopbaan bleef Patrick van Luijk nauw verbonden aan de Spelen. Tijdens de huidige olympische sportzomer wordt hij er nog steeds op aangesproken.

In 2008 nam atleet Patrick van Luijk uit Spijkenisse deel aan de Spelen in Beijing, hij vond het bizar. ,,Als sporter sta je opeens aan de andere kant van het hek. Dat was zó bijzonder.”

Zijn team haalde de finale op het onderdeel 4×100 meter estafette. Van Luijk (nu 36) trof daarin Usain Bolt naast zich, de Jamaicaanse sprinter, een wereldster op de atletiekbaan. Voor het oog van de wereld liet Van Luijk zien wat hij kon, maar een verkeerde wissel stond succes in de weg. Daar was het niet mee gedaan. Vier jaar later, in Londen, stond Van Luijk opnieuw aan de startlijn. Weer trad Usain Bolt in dezelfde race aan. ,,Dat voorrecht is voor maar weinig mensen weggelegd. Het heeft veel voor me betekend.”

,,Ik heb als sporter kennis opgedaan over mijn lichaam en gezond leven, ik wil die delen om iedereen te laten profiteren” – Patrick van Luijk

Van Luijk stopte met topsport. Zonder olympisch eremetaal, wel boekte hij succes op het EK van 2012, waar zijn ploeg eerste werd. Net als bij Nelli Cooman staat bij hem bewegen nog altijd centraal. Hij werd ambassadeur van Gezond 010, een platform voor gezonder leven. ,,Ik heb als sporter kennis opgedaan over mijn lichaam en gezond leven, ik wil die delen om iedereen te laten profiteren.”

Binnen zijn bedrijf Biocheck ontwikkelde hij samen met compagnon Stans van der Poel een app die je gezondheid monitort en zelfs de kans op burn-outs kan voorspellen. Steeds meer gebruikers vinden de app. Van Luijk: ,,We moeten ons meer richten op bewegen en gezond blijven dan op herstelwerk achteraf met bijvoorbeeld medicatie.”


Bovenstaand interview met Patrick van Luijk is afkomstig uit een artikel in het AD waarin oud-topsporters zijn geïnterviewd. Lees hier het volledige artikel.

Bron: AD
Foto: Soenar Chamid

Ontdek meer