Hersteld van klachten dankzij BioCheck

Petra Graafland (51), Klinisch chemisch analist bij het IJsselland Ziekenhuis en moeder van drie kinderen, volgde het BioCheck-programma om te herstellen van de gevolgen van COVID-19: “Met reguliere fysiotherapie kwam ik niet verder.”

1 april 2020, een datum die de Rotterdamse Petra Graafland zich nog lang zal herinneren. Het was de dag dat ze ziek werd; ze kreeg hevige hoofdpijn en begon te hoesten. Acht dagen later werd ze met een dubbele longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. De diagnose: COVID-19. Na een week mocht ze naar huis, maar het herstel ging uiterst moeizaam. “Ik had totaal geen energie, kon me niet concentreren en was alleen maar moe. Niets lukte meer. Het was zo frustrerend!”

Baat het niet, dan schaadt het niet

Bij de plaatselijke fysiotherapeut ging Petra aan de slag met oefeningen, maar het haalde weinig tot niets uit. Een paar maanden later kreeg ze van haar werkgever een folder over het BioCheck herstelprogramma. Of dat misschien iets voor haar was? “Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik.” Het was inmiddels november 2020, zo’n zeven maanden na de ziekenhuisopname. Van Long COVID had nog niemand gehoord, maar achteraf gezien pasten Petra’s klachten (de aanhoudende vermoeidheid, het snel afgeleid zijn, vergeetachtigheid, weinig energie hebben) precies in dat plaatje.

Chronisch Vermoeidheid Protocol

Bij BioCheck kreeg Petra conditietraining volgens het BioCheck Chronisch Vermoeidheid Protocol. Vanwege de coronamaatregelen verliep de begeleiding vooral online. De trainingen met de hartslagband deed ze eerst op de hometrainer, later op haar eigen fiets lekker buiten.

“Vooral de ademhalingsoefeningen hebben me veel goeds gebracht”

Daarnaast ging ze aan de slag met de ademhalingsoefeningen en paste ze naar aanleiding van de adviezen ook haar voedingspatroon op enkele punten aan. Zo ruilde ze de magere yoghurt bij het ontbijt in voor de voedzamere halfvolle variant en ging ze minder suiker gebruiken.

“Vooral die juiste manier van ademhalen heeft me veel goed gedaan,” vertelt Petra. “Het bracht ook veel ontspanning voor mijn gevoel”. Ook het sporten vond ze prettig. “Het ging steeds makkelijker. En als ik een keer moest overslaan, miste ik het gewoon. Ik wilde de training dan toch graag inhalen.”

BioCheck app in gebruik

Eindelijk weer goede concentratie

Petra merkte al snel resultaat. Na slechts een paar weken voelde ze zich een stuk energieker. “Ik werd ook weer helderder in mijn hoofd, kon me eindelijk weer concentreren. In mijn werk is dat heel belangrijk”. Het grote verschil met de behandeling bij de fysiotherapeut? “De trainingen worden aangepast op wat je lichaam op dat moment aankan. Zo revalideer je aan de hand van jouw persoonlijke belastbaarheid en conditie.”

“Tijdens de groepslessen ontmoette ik lotgenoten”

“Bij het BioCheck herstelprogramma train je drie keer per week op basis van je hartslag,” legt Petra uit. “Na een bepaalde periode volgt er dan een meting waarbij je omslagpunt wordt berekend. Op basis daarvan wordt de training aangepast. Daarnaast is er de ademtherapie en ook groepslessen over de theorie achter de BioCheck-methode. Dat is wel leuk, want zo ontmoet je ook lotgenoten.”

Portretfoto Petra

22 kilometer fietsen, met gemak!

Inmiddels is Petra weer net zo vitaal als voor haar ziekte. Haar persoonlijke herstelprogramma is dan ook afgerond. Maar de BioCheck-app heeft ze nog altijd op haar telefoon. “Ik gebruik de app nu om fit te blijven. Binnenkort gaan we verhuizen. Daardoor kom ik een stuk verder van mijn werk te wonen. Ik wil mijn conditie op peil houden, zodat ik zonder al te veel moeite die 9 kilometer heen en terug kan fietsen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat lukken. Tijdens de trainingen fiets ik met gemak een ronde van 22 kilometer!”

“Ik gebruik de app nu om fit te blijven”

Al met al heeft het Petra een jaar gekost voordat ze weer volledig aan het werk kon. Dankzij het BioCheck-programma verliep haar herstel het afgelopen halfjaar in stijgende lijn. Nu is ze weer 100% fit. “Ik zei laatst nog tegen mijn man: een paar maanden geleden zag ik als een berg op tegen de verhuizing,” lacht ze. “Nu heb ik er zelfs zin in!”

Portretfoto Petra

Meer weten?

Wil je meer weten over de diverse herstel- en vitaliteitsprogramma’s die BioCheck aanbiedt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden: https://biocheck.nl/contact/

Ontdek meer