Weer in balans na stressvolle periode

Rachel de Keizer deed mee aan het Vitaliteitsprogramma van BioCheck en vond meer balans en rust na een zeer ingrijpende fase in het leven van haarzelf en haar partner.

Vierentwintig is ze. Een leeftijd waarop de meeste mensen vooruit kijken en onbezorgd plannen maken voor de toekomst. Helaas ligt het voor Rachel anders. Haar echtgenoot Martijn, een jonge, fitte en vitale man, kreeg twee jaar geleden acute leukemie. Van de ene op de andere dag veranderde hun leven in een nachtmerrie. Niks feestjes, maar kankerbehandelingen, onzekerheid en angst. Een ongelooflijk zware periode. Voor Martijn, maar ook voor Rachel. “We zaten in een rollercoaster.”

Paniekaanvallen en hartkloppingen

Als voormalig topsporter (vanaf haar zevende tenniste ze op hoog niveau) was Rachel gewend om alles te geven. En dus ging ze door. Met haar studie Social Work en haar baan bij een stichting voor dak- en thuislozen. En ondertussen steunde ze Martijn tijdens het intensieve behandelproces. Dat ging prima, dacht ze. Ze kochten zelfs nog een huis in die periode en Rachel studeerde af. Daarna ging het mis. “Ik kreeg paniekaanvallen, had last van hartkloppingen en darmklachten en was constant moe. Maar ik vond dat ik me niet zo moest aanstellen. Dus ben ik gewoon doorgegaan. Totdat ik op een dag volledig instortte en huilend bij m’n ouders zat.”

Fijne gesprekken

Rachel besefte dat er iets moest veranderen. Haar werkgever stelde voor om eens naar BioCheck te gaan. Een maand later begon ze met het vitaliteitsprogramma. “Mentaal gezien vond ik het in het begin behoorlijk pittig,” herinnert Rachel zich. Bij het BioCheck-programma werk je met een hartslagmeter en train je op basis van je hartslag. “Dat vond ik heel confronterend. Ik was voortdurend bang dat er iets mis zou gaan. Dat ik hartkloppingen zou krijgen of een paniekaanval. Die hartslagband werd een soort obsessie voor me.”

De medewerkers van BioCheck wisten als geen ander waar mijn drive vandaan kwam en stelden mij gerust”

Gelukkig hebben ze dat bij BioCheck heel goed opgevangen. “Ik heb een aantal fijne gesprekken met de medewerkers van BioCheck gehad. Patrick van Luijk is zelf voormalig topsporter, hij en de medewerkers van BioCheck wisten als geen ander waar mijn drive vandaan kwam en stelden mij gerust. Ze vertelden dat ze het al lang gezien zouden hebben op de metingen als er iets mis was geweest met mijn hart. Dat hielp enorm.”

Portretfoto Rachel

Liggen totdat je hartslag weer normaal is

Het trainingsprogramma ging sportieve Rachel natuurlijk moeiteloos af. Gedurende 26 weken trainde ze driemaal per week; bij BioCheck op de hometrainer en thuis op de loopband. Ook de ademhalingsoefeningen deden haar veel goed. Lastiger waren de rustmomenten. “Na de training moest ik op een soort ligstoel gaan liggen totdat mijn hartslag weer gezakt was. Dat duurde bij mij altijd erg lang. Ontspannen was, nee, ís moeilijk voor me, nu ook nog. Maar het gaat wel al veel beter. Leren dat ik het los mag laten, dat ik kan en mag ontspannen, dat is en blijft een dingetje. Ik heb veel te lang in de overleefstand gestaan, die spanning ben je niet zomaar kwijt.”

Naast de trainingen waren er ook bijeenkomsten met andere deelnemers aan het BioCheck vitaliteitsprogramma. “Dat was prettig, je ontmoet dan andere mensen, lotgenoten zelfs en het is fijn om ervaringen uit te wisselen.”

Balans is het allerbelangrijkste

Rachel heeft het programma zo goed als afgerond, maar blijft ook daarna de ademhalingsoefeningen en trainingen doen. De grootste les die ze heeft geleerd van haar deelname aan het BioCheck-programma? “Dat balans het allerbelangrijkste is. Zowel op je werk als in je privéleven. Ik ben, ook door mijn topsportverleden, nogal perfectionistisch en moest van mezelf altijd harder werken, nóg beter mijn best doen. Ik ben me er nu van bewust dat iets minder ook goed is.”

Inmiddels gaat het met Martijn beter, al blijft hij kwetsbaar. Hoe ziet de toekomst eruit? “Die is en blijft spannend, maar we proberen er het beste van te maken. Martijn laat zich na de zomer omscholen tot verpleegkundige. En ook ik begin binnenkort bij een andere werkgever. Het voelt als een nieuwe start. We hopen dat we de komende jaren wat tijd kunnen inhalen. Leuke dingen doen, misschien weer op vakantie, dat soort dingen.”

Ik ben me er nu van bewust dat iets minder hard werken ook goed is”

Portretfoto Rachel

Platform voor naasten van kankerpatiënten

Haar ervaringen van de afgelopen jaren wilde Rachel omzetten in iets positiefs. “Ik wil naasten van kankerpatiënten gaan ondersteunen. Er komt een online platform waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. En ik wil een coachende rol vervullen. Zo heb ik laatst al iemand BioCheck aangeraden om in balans te blijven tijdens de moeilijke periodes. Ze stuurde me naderhand een berichtje dat ze een intakegesprek had ingepland, zo leuk!” Rachels project heet ‘Samen Alleen’. Het Instagramaccount is al te bekijken; op @samenalleen_ deelt Rachel foto’s en verhalen over haar leven met Martijn en het gevecht tegen kanker.

Meer weten?

Wil je meer weten over de diverse herstel- en vitaliteitsprogramma’s die BioCheck aanbiedt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden: https://biocheck.nl/contact/

Ontdek meer