Peter herstelt met BioCheck van ontstoken hartzakje

Peter

Peter herstelt met BioCheck van ontstoken hartzakje

‘Ik luister nu beter naar mijn lichaam’  

De uitdaging

19 november 2021. Peter van Dijk vergeet die datum niet snel meer. ’s Ochtends zou hij naar Limburg gaan om een meting uit te voeren voor zijn werkgever Joulz. ’s Avonds lag hij in een ambulance en werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij een ontsteking te hebben aan zijn hartzakje. ‘Ik voelde me al een paar dagen minder, een beetje met ups en downs. Die dag ging ademen steeds moeizamer. Het zuurstofgehalte in mijn bloed bleek heel laag te zijn. Ik wist niet wat me overkwam. In gedachten nam ik al afscheid van mijn dierbaren, zo raar voelde ik me.’

De volgende ochtend werd Peter wakker op de hartbewaking. Dankzij medicijnen was de ontsteking onder controle. Niet veel later werd hij ontslagen uit het ziekenhuis, met de mededeling dat hij voorlopig niet mocht werken. ‘Ik heb een flinke tik gekregen van de situatie. Enerzijds fysiek; als ik twee stappen zette, was ik kapot. Maar ook mentaal. Ik ging malen. Volgend jaar ga ik met pensioen; dat wil ik graag zo gezond mogelijk halen. Ook vroeg ik me af wat de oorzaak kan zijn geweest. De artsen dachten aan een verwaarloosde longontsteking, die het hartzakje kan hebben ontstoken. Ik denk dat stress ook een rol heeft gespeeld. In het werk ging ik altijd maar door. Ook zat ik in de ondernemingsraad. En privé speelden er dingen rond naaste familieleden, die ik me aantrok.’

De oplossing

Met zijn werkgever Joulz zocht Peter naar een oplossing om stap voor stap terug te keren op de werkvloer. ‘Nadat ik mijn klachten had besproken met de bedrijfsarts raadde zij mij het Herstelprogramma van BioCheck aan,’ vertelt Peter. ‘Zij had zelf een BioCheck-programma gevolgd en had positieve ervaringen. Ik was direct enthousiast toen ze erover vertelde. Ik wilde maar al te graag herstellen. Omdat ik mijn hele leven heb gesport – voetbal, tennis en de laatste jaren fitness – sprak het me aan dat bewegen een belangrijk onderdeel is van de programma’s van BioCheck.’

De resultaten

Peter startte half januari 2022 – twee maanden na zijn ziekenhuisopname – met het Herstelprogramma. Achttien weken lang werd hij drie keer per week op de locatie van BioCheck begeleid. Naast trainingen bestaat dit programma uit educatie in kleine groepjes van maximaal zes mensen en het volgen van ademhalingsoefeningen.

Peter: ‘Ik voelde me meteen thuis. Al in de eerste twee weken merkte ik dat ik de ademhalingsoefeningen aansloegen. Ik was veel meer ontspannen, sliep veel beter en kwam écht tot rust. Daarnaast leerde ik een hoop over de manier waarop je het best kunt trainen. Dankzij de metingen via de app wist ik precies wat mijn maximale belastbaarheid was voor de training van die dag. Zo ging ik nooit te diep en maakte ik enorme stappen in mijn fysieke herstel.’

Op mentaal gebied had hij veel aan de andere deelnemers. ‘In mijn groep zaten vooral mensen die herstelden van burn-outklachten en Long COVID. In die zin was ik misschien nog wel de gelukkigste van het stel. We hebben met elkaar gelachen en met elkaar gehuild. Tijdens de groepsgesprekken, waarmee elke sessie begon, was iedereen heel open. Vrijwel iedereen is door een diep dal gegaan. Als iemand daar geëmotioneerd over vertelt, ga je zelf ook voor de bijl. Maar dat is alleen maar goed. Het helpt bij de verwerking. Daarnaast hebben de andere deelnemers me er doorheen gesleept, toen ik het de laatste drie weken van het programma moeilijk had.’

Nog tijdens het traject begon Peter weer langzaamaan met werken. ‘Een paar uurtjes per week. En ik werkte aanvankelijk alleen op de dagen dat ik trainde bij BioCheck. Op de andere dagen kon ik dan goed uitrusten. Zo heb ik het langzaam weer opgebouwd. Inmiddels werk ik weer vier volle dagen. Dat gaat redelijk goed.’

Het vervolg

Peter sloot het Herstelprogramma in mei 2022 af. Sindsdien fietst hij regelmatig met zijn vrouw en traint hij twee keer per week voor zichzelf in de sportschool. ‘Ik train op dinsdag en vrijdag, omdat ik op woensdag en zaterdag vrij ben. Dan kan ik rustig herstellen van de inspanningen. Daarbij maak ik nog steeds gebruik van de BioCheck-app, zodat ik precies weet op welke intensiteit ik kan trainen. Ik vind het erg prettig dat je de app ook ná het programma nog kunt gebruiken.’

‘Het voornaamste verschil met voorheen is dat ik niet op mijn werk altijd meer tot het gaatje ga,’ besluit Peter. ‘Als ik moe word, stop ik. Als ik gestrest ben, zet ik de auto langs de kant van de weg en doe ik mijn ademhalingsoefeningen. Dankzij BioCheck heb ik echt beter naar mijn lichaam leren luisteren. Ik wil het komende jaar vooral rustig mijn pensioen halen en genieten van mijn eerste kleinkind. Dat is voor mij nu écht het belangrijkst in het leven.’


Lees ook: Corné herstelt dankzij BioCheck van Long COVID

Wil je meer weten over de diverse herstel- en vitaliteitsprogramma’s die BioCheck aanbiedt? Kijk op deze pagina of neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden, via https://biocheck.nl/contact/.  

Ontdek meer