Opening ErasMusicLab Muziek als Medicijn op vrijdag 2 juni

Op vrijdag 2 juni 2023 vond de officiële opening van het ErasMusicLab van Muziek als Medicijn plaats. Promovendi Antonia Becker en Emy van der Valk Bouman organiseerden in samenwerking met de afdeling Neurowetenschappen van het Erasmus MC de feestelijke opening. Met het doorknippen van een lint met een chirurgische schaar openden Prof. Jeekel en Dr. Klimek officieel het ErasMusicLab. Dr. Klimek informeerde vervolgens de aanwezigen over de achtergrond en het doel van het ErasMusicLab: de farmacokinetiek- en dynamiek van muziek onderzoeken zoals bij ieder geneesmiddel, waarbij Muziek als Medicijn erachter wil komen welke muziek werkt voor welke patiënt in welke situatie. Na deze prestentatie vonden er rondleidingen in kleine groepjes naar het lab plaats, waar gasten de meetapparatuur van het lab konden zien én zelf konden testen.

Werkingsmechanisme van muziek

Met de opening van het ErasMusicLab zijn onderzoekers Antonia Becker en Emy van der Valk Bouman begonnen studies op te zetten die onder andere het werkingsmechanisme van muziek gaan onderzoeken. Hierbij speelt het meten van Heart Rate Variabiliteit (HRV), als parameter van het autonome zenuwstelsel en indicator voor de lichamelijke stressreactie, een belangrijke rol. De onderzoeksgroep van Muziek als Medicijn werkt hiervoor samen met BioCheck. Recent hebben promovendi Emy en Antonia ook deelgenomen aan het evenement ‘Vitaal Menselijk Kapitaal’ om zich uitgebreider over dit onderwerp te informeren. 

Meer weten over Muziek als Medicijn? www.muziekalsmedicijn.nl

Ontdek meer