Stress te lijf: Erasmus MC start preventieprogramma

Bij ruim een derde van het werkgerelateerd verzuim is werkstress de belangrijkste oorzaak. De kosten voor dit verzuim liepen in 2018 op tot 3,1 miljard euro (bron: Trimbos). Alle reden dus om ervoor te zorgen dat medewerkers goed in hun vel zitten en niet uitvallen. Precies om die reden startte manager Innovatie en Partnerships Nathalie Popken van het Erasmus MC een samenwerking met gezondheidsorganisatie BioCheck.

‘Aan’ staan

Kort gezegd is BioCheck er voor iedereen die niet goed in staat is om te herstellen in rust. Dit kan komen door stress, trauma, ziekte of altijd ‘aan’ staan. Popken: ‘Herkenbaar voor velen van ons. Daarom gaan we medewerkers helpen met een preventieprogramma.’ Directeur BioCheck Patrick van Luijk licht toe: ‘Zo kunnen medewerkers onder meer via de BioCheck app dagelijks hun herstelvermogen meten. Ook kunnen zij drie keer per week trainen met het BioCheck Protocol op basis van hun dagelijkse belastbaarheid. Vanuit eerdere onderzoeken blijkt inzicht in eigen data belangrijk voor een succesvolle uitkomst, we vermoeden dat dit ook voor preventie zo zal zijn.’

Veel knowhow

‘Buiten het ErasmusMC en BioCheck is ook de TU Delft betrokken bij dit programma. Een mooie samenwerking van drie organisaties met veel knowhow die elkaar aanvullen. In tweede instantie, dus na het uitrollen van het preventieprogramma, gaan we met BioCheck een gezamenlijk onderzoek doen naar de effectiviteit van het BioCheck-programma. Dit onderzoek zijn we nu aan het ontwikkelen, hopelijk krijgen we hier subsidie of externe financiering voor’, aldus Popken.

Herstelvermogen

Van Luijk: ‘Dit gezamenlijk onderzoek gaan we doen op het gebied van herstelvermogen, ademhaling en HRV, ofwel variatie in hartslag. Het doel hiervan is om medewerkers van het Erasmus MC meer regie te geven over hun herstelvermogen en energiecapaciteit. We hopen dat dit bij medewerkers leidt tot een daling van de ervaring van de werkdruk en een toename van energie.’

Van links naar rechts: Desiree van der Gracht, Lead Innovation BioCheck – Patrick van Luijk, Managing Partner BioCheck – Johanneke Mulder, Directeur Spoed, Peri-Operatief en Intensief bij Erasmus MC – Nathalie Popken, Manager Innovaties & Partnerships Erasmus MC.

Wil jij ook weten wat jij kan doen om je werknemers belastbaarder te maken?

Neem contact met ons op.

Ontdek meer